Valdarno

Uit Kippen Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Engels.jpg Frans.jpg Duits.jpg Spaans.jpg Italiaans.jpg Kroatie.jpg Pools.jpg Scandinavie.jpg Slowakije.jpg Tsjechie.jpg Hongarije.jpg Bulgarije.jpg Roemenie.jpg
Valdarno Valdarno

In Nederland niet erkend.

Land van herkomst: Italië

De Valdarno was al aanwezig op het Toscaanse platteland in de negentiende eeuw. Het ras werd erkend in Italië in 1905, maar het verdween enige tijd later weer. Aan het einde van de twintigste eeuw, zijn de laatste nakomelingen van dit ras weer samengebracht en door een serieuze en zorgvuldige selectie weer teruggefokt. In 1998 verscheen ze weer in de Italiaanse pluimveestandaard. Het ras ontleent zijn naam aan de plaats waar het van oudsher voorkwam. Het Valdarno is een dal van de rivier de Arno tussen Arezzo en Pisa in Toscane, Italië.

Uiterlijke kenmerken: De Valdarno behoort tot de Middellandse zee rassen. Het is een vrij licht, elegant landhoen, welke sterk lijkt op de meer bekende Leghorn, maar verschilt vooral in de beenkleur die donker leiblauw is. Ze hebben een stevige enkele kam, rood met 5 of 6 regelmatige gevormde tanden. Bij de haan staat deze recht, bij de hen valt deze sierlijk na de 2e kamtand. De kinlellen zijn helder rood, lang en vlak. Het gezicht is rood en kaal, terwijl de oren ovaal, glad en wit zijn.

De hals is licht gebogen en heeft een rijke bevedering. De schouders zijn breed en de rug is niet extreem lang, breed aan de schouders en iets aflopend naar de staart bij de haan, terwijl de hen een bijna horizontale ruglijn heeft. De vleugels zijn vrij lang en tegen het lichaam aan gedragen. De staart is opvallend, maar niet erg ontwikkeld, en vormt een hoek met de ruglijn van 65-70 ° bij de haan en 50-55 ° bij de hen. De staart is gesloten en de sikkels zijn lang en goed gebogen. De poten zijn zeer stevig en donker leiblauw van kleur zonder voetbevedering. De borst is rond en vrij hoog gedragen, terwijl de buik is goed ontwikkeld, vooral bij de hen. De huid is wit. Het verenkleed is vrij breed en goed aangesloten.

Gewicht: groot:
haan hen
2,5 - 2,8 kg 2 - 2,3 kgKleurslagen:

Zwart
Valdarno Zwart haan
Valdarno Zwart hen


Wiki.jpg

Op alle foto's en tekst zit copyright. Wilt u foto's en/of tekst gebruiken neem dan contact op via het contactformulier.