Rode Bloedmijt

Uit Kippen Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bloedmijt: links een mijt die volgezogen met bloed en rood van kleur is, rechts een mijt die grijs is en nog geen bloed gezogen heeft.
Kenmerken: Bloedmijten, soms abusievelijk ook bloedluizen genoemd, houden zich overdag schuil in kieren en spleten. Vaak wordt het rondom die kieren grijs van kleur. 's nachts gaan de mijten op de kippen zitten en zuigen ze bloed op. Hierdoor kunnen de kippen onrustig worden. Bij langdurig last van bloedmijten kan de bevedering ruw worden en kunnen de kippen zelfs bloedarmoede krijgen. Ze zullen vermageren, bleke kammen krijgen en kunnen er zelfs aan dood gaan.
Oorzaken: De rode bloedmijt is de veroorzaker van deze overlast. De grote van de mijt kan variëren, net zoals de kleur. Deze kan van grijs of bruin tot rood zijn, dit is afhankelijk van de hoeveelheid bloed die ze opgezogen hebben.

Bloedmijten kunnen vooral met warm weer zich snel vermenigvuldigen. Ook kan een mijt lange tijd overleven zonder bloed te zuigen.

Preventie: Het is voor een kippenhouder heel lastig om bloedmijten buiten de deur te houden. Middelen om de kans op bloedmijten te verminderen zijn bijvoorbeeld:

Bloedluisbakjes, gevuld met olie, onder de zitstokken/zitplank plaatsen. Kieren en naden dichtkitten Hok regelmatig witkalken Ook in het hok ophangen van tabaksstelen of bosvarens kan helpen.

Bestrijding/genezing: In de handel zijn diverse chemische middelen verkrijgbaar, die goed werken. Hou wel goed de voorzorgsmaateregelen die de fabrikanten van deze middelen adviseren aan. Doordat de Mijt lang kan overleven, moet het regelmatig herhaald worden. Niet speciaal ervoor bedoelt, maar toch goed werkzaam tegen bloedmijten is Dasty (gele fles). Dit is een ontvetter.

Ook kunnen roofmijten ingezet worden voor de bestrijding van de bloedmijten. Deze roofmijten worden in het hok uitgezet en eten de bloedmijten op.















Op alle foto's en tekst zit copyright. Wilt u foto's en/of tekst gebruiken neem dan contact op via het contactformulier.