Planten in de ren

Uit Kippen Encyclopedie
Versie door Johan (overleg | bijdragen) op 31 mrt 2017 om 11:47 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Welke planten en struiken zijn geschikt en welke zijn niet geschikt voor in de kippenren. GESCHIKT VOOR DE REN Fruitbomen JUGLANS - Okkernoot Een geschikte boom voor…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welke planten en struiken zijn geschikt en welke zijn niet geschikt voor in de kippenren.

GESCHIKT VOOR DE REN Fruitbomen JUGLANS - Okkernoot Een geschikte boom voor de ren, maar de bladeren worden niet gegeten. Als schaduwplaats zeer geschikt. De rottende bolsters staan wel op het menu van de kippen. MALUS - Appel Alle appelsoorten zijn voor kippen heel geschikt. Ze zullen niet alleen genieten van de schaduw, maar ook de afgevallen appels zijn voor kippen een bron van vitamines. Het teveel aan afgevallen appels moet je wegnemen omdat deze wespen aantrekken. PRUNUS - Kers Kersenbomen hebben bladeren die minder goed verteerd worden door kippen, maar toch leveren ze geen probleem op. De rijpe kersen niet laten liggen wegens het gevaar voor wespen.

Loofbomen met bessen CRATAEGUS - Meidoorn De onderstam zorgt ervoor dat de kippen geen problemen hebben met de stekels. MORBUS - Moerbei Een heel geschikte boom voor de ren, de bessen zijn viataminerijk voor de kippen, maar de bladeren worden door hun ietwat ruw uiterlijk niet gegeten. SORBUS - Lijsterbes De bessen zijn heel vitaminerijk en niet giftig.

Loofbomen zonder bessen ACER - Esdoorn Net als de meeste bomen brengt de esdoorn vooral beschutting tegen regen en zon. De jonge scheuten worden opgegeten. AESCULUS - Paardekastanje Een hele grote boom, waaronder het heerlijk toeven is. De bladeren, de bolsters en de kastanjes worden met rust gelaten. ALNUS - Els Elzenblaadjes blijven onaangeroerd, omdat ze enigszins stijf aanvoelen. BETULLA - Berk De afgevallen bladeren worden door kippen goed doorscharreld, op zoek naar insecten, maar de blaadjes eten ze niet, wel de zaadjes. FAGUS - Beuk Beuken bevatten veel looistoffen, maar alleen de jonge blaadjes worden door kippen gegeten. De beukenootjes vormen ook geen probleem. Bovendien is een beuk een hele goeie boom om de ren droog te houden. De horizontale stand van de blaadjes, die bovendien dakpansgewijs over elkaar liggen, zorgt ervoor dat de regen opgevangen wordt POPULUS ALBA-Witte abeel Boom van de zandgronden die voor kippen niet zo veel beschutting biedt. Daarvoor is de kroon veel te open. SALIX - Wilg Zowel als struik als als boom zien we vaak wilgen in een ren. Ze zijn een welkome boom als schaduwverschaffer, maar de kippen hebben er verder weinig aan. De bladeren worden niet gegeten. Een wilg trekt wel zoveel water uit de grond dat de kans op een droge ren veel groter wordt. QUERCUS - Eik Vergelijkbaar met de meeste bomen. De bladeren worden alleen jong gegeten. TILIA - Linde De ondergroei (baard) van de linde is een ware schat aan scharrelmogelijkheden voor de kippen.

Naaldbomen CEDER- Blauwe ceder Mooi om in een ren te plaatsen. De boom neemt wel enorme afmetingen aan na verloop van tijd, en de horizontale takken zijn dan ook een goeie schaduwplaats. PICEA - Spar Lekker groen in de ren, zomer winter. Sparren geven naast schaduw ook een droge ondergrond. Kippen voelen zich thuis in een sparrenbosje en eten af en toe van de jonge scheutjes. PINUS - Den Net als de spar geschikt voor de ren, alhoewel de jonge scheuten niet gegeten worden. THUJA-Levensboom Een goeie haagplant die aan de kippen veel beschutting geeft.

Struiken met bessen SAMBUCUS- Vlier Een prachtige struik voor de kippenren. De blaadjes worden sporadisch gegeten, de bloei ook wel maar de bessen zijn voor de kippen een lekkernij.

Bloeiende struiken BUDDLEJA- Vlinderstruik Heerlijk om te zien dat de kippen happen naar de vlinders op die struik, maar de bloemen zitten voor de vlinders gelukkig hoog genoeg. SAROTHAMNUS - Brem De kippen eten er niet van en het staat mooi in de ren. SPIRAEA-Spierstruik De kippen durven graag eten van de blaadjes, maar eenmaal groot is dit voor de plant niet zo erg. SYRINGA-Sering Heel geschikte struik voor de ren. de kippen laten de blaadjes met rust en bij de bloei kunnen ze niet komen. De struik verschaft een heel goeie schaduwplaats, waaronder ze graag een stofbad nemen. Groenblijvende struiken

COTONEASTER - Dwergmispel Een plant met leerachtige blaadjes die een groeiwijze vertoont die vrij vlak is. Daardoor is het een ideale schuilplaats voor krielen. De blaadjes worden niet gegeten. LIGUSTRUM - Liguster Een ligusterhaag geeft meestal geen problemen, omdat de bloei meestal bovenaan staat en deze dus niet gegeten wordt. De bladeren zijn door hun leerachtige uiterlijk ook niet gegeerd. MAHONIA - Schijnhulst Zo wordt de plant bij ons vaak genoemd, maar de echte schijnhulst is een andere plant. De bladeren lijken stekelig, maar zijn het niet. Een heel geschikte struik voor de ren. PRUNUS Laurocerasus -Laulierkers Deze groenblijvende struik wordt in heel veel tuinen gebruikt, is licht giftig maar door de leerachtige bladeren eten de kippen er niet van. Ze bieden uitstekende beschutting tegen regen en de kippen nemen er graag een zandbad onder. PIËRIS - Vierjaargetijdenstruik Deze groenblijver die in elk seizoen een andere gedaante heeft wordt in de ren een sierraad. De kippen eten wel eens van de jonge blaadjes, maar hogerop kunnen ze er toch niet bij komen. Klimplanten

HEDERA -Klimop Klimop komt in heel veel kippenrennen voor. De plant is weliswaar licht giftig, maar de kippen eten er niet van. Klimop biedt heel wat beschutting aan insecten en draagt zodoende bij tot het dieet van de kip. HUMULUS - Hop Deze klimplant uit het bos wordt aangewend om bier te maken. Ze hebben zachte blaadjes en de kippen eten ze graag. onderaan even afschermen om te vermijden dat kippen ze kaal eten. POLYGONUM- Bruidssluier Een klimplant die vlugger groeit dan dat ze gegeten kan worden. Alleen de onderste blaadjes zijn ten prooi aan de kippen. VITIS - Druif De jonge ranken moet je wel even beschermen met een kleine omheining, maar eenmaal uitgegroeid eten de kippen niet meer van de bladeren. De druiven eten ze des te liever.

Grassen en bamboes

PHYLLOSTACHUS -Bamboe Een reuzenbamboe wordt door de kippen ongemoeid gelaten, maar het is een welkome schuilplaats tegen de zon, de regen, maar ok tegen een al te opdringerige haan.

Andere CHRYSANTHEMUM VULGARIS - Boerenwormkruid Geen plant om te eten, maar ideaal om in het nachthok te hangen. De veermijten en bloedluisjes verdwijnen als je dit doet. Ze kunnen blijkbaar niet tegen de geur. Voor ons een aangename zoete geur. Het hok ruikt steeds fris. DRYOPTERIS-Varen Ook een plant die beestjes kan helpen bestrijden.

ONGESCHIKT VOOR DE REN Fruitbomen CASTANEA - Tamme kastanje Een kastanjeboom zorgt soms voor problemen in de ren. De bolsters zijn de oorzaak. De stekels kunnen in een keel blijven zitten en daar voor ontstekingen zorgen.

Loofbomen zonder bessen LABURNUM- Goudenregen Een bijzonder giftig boompje, waarvan de zaden meest giftig zijn, maar ook de andere delen zijn dat. RHUS TYPHINA- Fluweelboom Deze eerder flink uit de kluiten gewassen struik met boom-allures is geen geschikte boom voor de ren. De plant is in alle delen giftig. ROBINIA - Pseudoacasia Een giftige boom die in de ren helemaal niet thuishoort.

Naaldbomen TAXUS- Taxus Een takje van deze boom is al genoeg om een violwassen paard te vellen, wat moet het dan niet zijn met kippen. Toch zien we deze 'killer' maar al te vaak in onze tuinen. JUNIPERUS - Jeneverbes Deze naaldboom kan inwendige bloedingen veroorzaken, dus weren uit de ren. Struiken met bessen PRUNUS SEROTINA- Amerikaanse vogelkers Deze plant die veel verwilderd voorkomt in onze bossen bevat cyanide. Een gifmengster weet beslist wat daarmee kan aangericht worden. RUBUS- Braam Wegens de stekels ongeschikt voor een kippenren.

Bloeiende struiken HYDRANGEA - Tuinhortensia Deze struik is een veel geziene plant in onze tuinen, maar is minder onschuldig dan je zou denken. De bladeren bevatten glycosiden die niet voor kippen geschikt zijn. HYPERICUM - Hertshooi Een struik met prachtige bloemen, maar voor veel dieren een nachtmerrie. De jeuk die veroorzaakt wordt is vaak hevig, ook bij pluimvee. ROSAS - Roos Mooi, maar de stekels kunnen de kippen verwonden. Stamrozen kan wel, maar zorg er dan voor de de wilde scheuten tijdig verwijderd worden.

Groenblijvende struiken AUCUBA - Aucuba Deze groenblijvende struik heeft bessen die wel giftig zijn en kippen kunnen ze gaan opeten. Van de bladeren blijven ze meestal af, maar ook deze zijn giftig. BUXUS - Palmboompje Wegens de aanwezigheid van alkaloïden een uiterst ongeschikte struik voor de kippenren. ILEX - Hulst Zolang er geen bloei is en de onderste takken wat weggesnoeid zijn, is er geen probleem. De stekelige bladeren kunnen kwetsuren veroorzaken. De zaden zijn echter vrij giftig. Ze werken op het darmstelsel. KALMIA - Lepelboom Groenblijvende struik die heel wat gifsoorten bevat. Niet aan te raden in de ren, alhoewel kippen ze met rust laten. Klimplanten LONICERA - Kamperfoelie De bessen zijn giftig. PARTHENOCISSUS-Wingerd Een klimmer die giftig is voor de kippen. Vooral de zaden maar ook andere delen van de plant. WISTERIA- Blauwregen De harsen en glycosiden in de blauwregen zijn van die aard dat ze bij kippen kunnen zorgen voor darmstoornissen. De plant wordt door kippen sporadisch gegeten en kan daarom gevaarlijk zijn. De malse bladeren zijn een extra aantrekkingspool.


Tekst met toestemming overgenomen van Johan Opsomer.


Wiki.jpg

Op alle foto's en tekst zit copyright. Wilt u foto's en/of tekst gebruiken neem dan contact op via het contactformulier.