Patrijs goudflitter

Uit Kippen Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Engels.jpg Frans.jpg Duits.jpg Spaans.jpg Italiaans.jpg Kroatie.jpg Pools.jpg Scandinavie.jpg Slowakije.jpg Tsjechie.jpg
saumon liseré doré goldfarbig dorada dorata zlatna złoty guldfarvet zlatosfarbená zlatě zbarvené
Hongarije.jpg Bulgarije.jpg Roemenie.jpg Servie.jpg Turkije.jpg Rusland.jpg Bosnie.jpg Fryslan.jpg
aranyszínű zlatisto-cheren aurie zlatna altın zlatna patrys goudflitter


Haan: Hen:
Leghorn Patrijs goudflitter Haan
Leghorn Patrijs goudflitter Hen

Een heel mooie kleurslag is de patrijs goudflitter. De is alleen erkend bij Leghorn en Leghornkriel. Ze zijn ontstaan tussen de beide wereldoorlogen in Duitsland. Fokkers in het toen straatarme Duitsland hebben met succes geprobeerd een patrijskleurslag te creëren, waarbij geen aparte hennen- en hanenstammen noodzakelijk waren.

De Kleur: De haan heeft de patrijskleur met een aantal kenmerkende verschillen: Het halsbehang heeft geen of een zeer lichte schacht. Het zadelbehang is ongetekend De kleur van het goud is hals en zadel is intenser dan bij patrijs. De borst is zwart waarbij iedere veer een goudbruine zoom heeft. Ook getoept is toegestaan, maar gezoomd heeft de voorkeur.

De hen is heel opvallend door de fraaie flitters op rug en schouderdek. De patrijskleur van de hennen bevat in de grondkleur minder grijsbuin en iets meer geel/oker bruin. De pepering is fijner dan de normale patrijskleur. Elke rugveer en velugeldekveer is voorzien van een goudachtige omzoming. De borstkleur is zalmkleurig en zo egaal mogelijk. Dit laaste is heel moeilijk te realiseren. Door de intensieve grondkleur wordt bij de goudflitters iets roest op vleugeldek toegestaan. De best getekende dieren hebben ook op het vleugeldek een duidelijke flittertekening.

Vleugeltekening

Haan: Hen:
Patrijs goudflitter Vleugeltekening Haan.jpg

Veren

Haan: Hen:
Halsveer

Patrijs goudflitter Halsveer Haan.jpg

Halsveer

Patrijs goudflitter Halsveer Hen.jpg

Rugveer

Patrijs goudflitter Rugveer Haan.jpg

Rugveer

Patrijs goudflitter Rugveer Hen.jpg

Zadelveer

Patrijs goudflitter Zadelveer Haan.jpg

Zadelveer

Patrijs goudflitter Zadelveer Hen.jpg

Vleugeldekveer

Patrijs goudflitter Vleugeldekveer Haan.jpg

Vleugeldekveer

Patrijs goudflitter Vleugeldekveer Hen.jpg

Borstveer

Patrijs goudflitter Borstveer Haan.jpg

Borstveer

Patrijs goudflitter Borstveer Hen.jpgOp alle foto's en tekst zit copyright. Wilt u foto's en/of tekst gebruiken neem dan contact op via het contactformulier.